রোজিনা আক্তার, শিক্ষক ক্যামব্রিয়ান স্কুল অ্যান্ড কলেজ, সিরাজগঞ্জ য় ১৪ আগস্ট ২০২০, ০০:০০
আজ তোমাদের জন্য ছঁবংঃরড়হ-১ নিয়ে আলোচনা করা হলো
1. Read the following text and answer the questions A and B.
The Assembly has been called into session on the 25th of March. But the blood spilled on our streets has not yet dried. About the 10th of this month, I have told them: Mujibur Rahman wonÕt join the Round Table Conference because that would mean wading over the blood that has been shed. Although you have called the Assembly into session, youÕll have to listen to my demands first. YouÕll have to withdraw Martial Law. YouÕll have to return all army personnel to their barracks. YouÕll have to investigate the way our people have been murdered. And youÕll have to transfer power to the representatives of the people. It is only then that IÕll decide whether we will take our seats in the Assembly or not. I donÕt want the Prime MinisterÕs office. We want the people of this country to have their rights. I want to state clearly that from this day BangladeshÕs courts, magistracies, government offices and educational institutions will be shut down indefinitely. So that the poor donÕt have to suffer, so that my people donÕt have to go through hardships, all other things will be exempted from the General Strike from tomorrow. Rickshaws, horse carriages, trains, and launches will be allowed to move. Only the Secretariat, the Supreme Court, the High Court, JudgesÕ Court, and semi-government organizations such as WAPDA will not be allowed to work. On the 28th employees will go and collect their salaries. If their salaries are not paid, if another bullet is fired, if my people are shot dead again, I request all of you: convert every house into a fort; confront the enemy with whatever you have. And even at the risk of your life, and even if I am not around to direct you, shut down all shops and make sure that traffic on all roads and ports are brought to a standstill. If need be, we will starve to death, but weÕll go down striving for our rights.
To those in the armed forces I have this to say: you are my brothers; stay in your barracks and no one will bother you. But donÕt try again to aim your bullets at our chests. You canÕt suppress seventy million people forever. Since we have learned to sacrifice ourselves no one can suppress us anymore.
A. Choose the correct answer from the alternatives.
(a) What could be the closest meaning for Ôtransfer powerÕ in the text?
(i) Hand over power
(ii) Conceal power
(iii) Grad power
(iv) Confine power
Answer: (i) Hand over power
(b) The word ‘withdraw’ in the text refers to —
(i) put in
Answer: (ii) remove
(c) ‘State’ in the text could be replaced by —
Answer: (iv) utter
(d) Sheikh Mujib asked — Martial Law.
(i) to withdraw
(ii) to enforce
(iii) to call for
(iv) to give up
Answer : (i) to withdraw
(e) The best synonym of ‘bother’ is —
Answer: (i) hassle.
B. Answer the following questions.
(a) How do you evaluate the leadership quality of Bangabandhu Sheikh Mujbur Rahman?
(b) What, according to the text, is Martial Law?
(c) Mention the things and institutions that will have under strike.
(d) What did Sheikh Mujibur Rahman say to the members of the armed forces?
(e) What does the expression Ôconvert every house into a fort’ mean?
(a) Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman was a legendary leader. Firstly he was a good orator. His speech on 07 March is an example of it. After that he had a lot of political prudence.
(b) Martial Law, according to text, is a situation in which the army governs a country. General Ayub Khan imposed Martial Law to enslave us.
(c) The Secretariat, the Supreme Court, the High Court, the Judge’s Court and semi-government organizations such as WAPDA will remain under strike. Rickshaws, horse carriages, trains and launches will be exempted from hartal.
(d) Sheikh Mujibur Rahman told to the members of the armed forces to return to the barracks. He also assured them that nobody would say them anything.
(e) This statement is, in fact, a declaration of the war of independence. It indicates to take preparation of the war against the Pakistani rulers.
2. Read the following text and answer the questions A and B.
Valentina Tereshkova was born in the village Maslennikovo, Tutayevsky District, in Central Russia. TereshkovaÕs father was a tractor driver and her mother worked in a textile plant. Tereshkova began school in 1945 at the age of eight, but left school in 1953 and continued her education through distance learning. She became interested in parachuting from a young age, and trained in skydiving at the local Aero club, making her first jump at age 22 on 21 May 1959. At that time she was employed......